Dosign
Voor- en nadelen duaal/deeltijd studeren

Duaal/Deeltijd studeren bij Dosign

Bij Dosign bieden we een Duaal/Deeltijd leer-werktraject waarin leren en werken worden gecombineerd. Met deze studievorm krijg je de voordelen van zowel theoretisch onderwijs als praktische werkervaring. Onze duale opleidingen zijn volledige hbo-opleidingen met een gelijke studielast als de reguliere voltijdopleidingen. Je brengt een deel van je tijd door in de klas, maar je leert continu, waardoor je kennis direct in de praktijk kunt toepassen.

Het concept van duaal leren bij Dosign gaat verder dan alleen een stage. In ons effectieve duale traject krijg je taken van school die je op je werkplek uitvoert, wat bekend staat als 'action learning'. Deze integratie van werkervaring in de thema's en werkvormen van je opleiding zorgt ervoor dat studie en werk naadloos samenkomen. Een groot deel van de benodigde studiepunten verdien je door middel van activiteiten en opdrachten die je tijdens je werk uitvoert.

Wat zijn de voordelen van duaal/deeltijd leren bij Dosign?

  • Directe praktische toepassing: Je kunt theoretische kennis direct in de praktijk brengen en dagelijks je praktische vaardigheden op hoog niveau oefenen.

  • Leerstijl: Leren door te doen sluit mogelijk beter aan bij jouw leerstijl dan leren uit boeken.

  • Werkervaring: Je bouwt werkervaring op tijdens je studie, waardoor je beter voorbereid bent op de arbeidsmarkt dan bij een voltijdopleiding. Na een duale opleiding bij Dosign ben je min of meer direct inzetbaar.

  • Kans op aantrekkelijke baan: Het hebben van een duale/deeltijd opleiding bij Dosign op je cv toont aan dat je leergierig bent en bereid bent om te werken. Bovendien heb je jezelf al bewezen als werknemer, wat je een voorsprong geeft ten opzichte van voltijdstudenten die aan hun eerste baan beginnen.

  • Betaald werk: Tijdens je duale studie bij Dosign ontvang je een salaris voor het werk dat je verricht.

Onze duale/deeltijd studievorm is populair onder studenten op mbo-niveau die zich willen bijscholen tot hbo'ers daarnaast is het traject populair onder Vwo'ers voor wie de TU net te zwaar is.

Zijn er ook nadelen aan duaal/deeltijd leren bij Dosign?

  • Zwaardere belasting: Vergeleken met voltijd studeren is duaal/deeltijd studeren bij Dosign aanzienlijk zwaarder. Je moet je volledig inzetten op zowel je werkplek als je opleiding. Op je werkplek moet je prestaties op hbo-niveau kunnen leveren, wat anders is dan een ontspannen bijbaantje als vakkenvuller.

  • Beperkte flexibiliteit: Duaal studeren betekent dat je een vast werkrooster hebt naast je studie. Dit kan beperkingen opleggen aan je vrije tijd en sociale activiteiten. Je moet bereid zijn om je schema aan te passen en mogelijk minder flexibiliteit hebben dan voltijdstudenten.

  • Minder tijd voor andere verplichtingen: Het volgen van een duaal traject in de techniek vergt veel tijd en energie. Hierdoor kan het moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor andere verplichtingen, zoals familie, hobby's of persoonlijke projecten. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en je te kunnen aanpassen aan een intensiever schema.

  • Minder focus op studentenleven: Omdat je een groot deel van je tijd aan werk en studie besteedt, kan er minder tijd overblijven voor het traditionele studentenleven, zoals deelname aan studentenverenigingen, sportactiviteiten of sociale evenementen. Het is belangrijk om te overwegen of je bereid bent om bepaalde aspecten van het typische studentenleven op te offeren voor de voordelen van een duaal traject.

  • Minder focus op onderzoek: In een duaal traject ligt de nadruk vaak op praktische toepassing en directe werkervaring. Hierdoor kan er minder ruimte zijn voor diepgaand onderzoek en theoretische verdieping. Als je meer interesse hebt in academische studie en onderzoek, is een voltijdopleiding mogelijk meer geschikt.