Dosign
Procesautomatiseringssystemen

Dit gaat onder andere over de automatisering binnen de procesindustrie. Onder de procesindustrie scharen wij o.a. raffinaderijen, (bio) chemie fabrieken, levensmiddelen en farmaceutische fabrieken. De automatisering van deze processen gebeurt door de toepassing van PCS, PLC's en SCADA systemen. Via de verschillende systemen worden bijvoorbeeld de functies van destillatie kolommen, pompen, turbines en kleppen aangestuurd.

Enkele voorbeelden van procesautomatiseringssystemen:

Proces Control System (PCS)
Een Process Control System (PCS) is een automatiseringssysteem voor het besturen van industriële processen in de procestechniek. Bijvoorbeeld raffinage, farmacie en chemie. Dergelijke digitale systemen zijn ook wel bekend onder de naam Distributed Control Systems (DCS).

Dit omdat de componenten van zo’n systeem vaak  verschillende functies hebben en door een communicatiesysteem met elkaar verbonden zijn. Dat kan dus ook internet zijn, waarmee je, in theorie, zo’n fabriek van de andere kant van de wereld kan besturen

Genoemde systemen bestaan uit meetinstrumenten, die via een bus (soort transferpunt) met bedrading zijn verbonden met een multiplexer 2). A/D Convectors zetten een analoog signaal, bijvoorbeeld een spraaksignaal, om in een digitaal signaal en uiteindelijk met een procescomputer met visualisatie en bediening.

 1. Verzamelpunt elektronische signalen

 2. Verschillende gegevensstromen leiden over een gemeenschappelijke communicatielijn

Programmable Logic Controller (PLC)
De PLC is een elektronisch apparaat met een microprocessor, dat op basis van informatie op zijn diverse ingangen zijn uitgangen aanstuurt.

Supervisory control and data acquisition (Scada)
Dit is een systeem voor het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriële systemen.

Een SCADA-systeem bestaat uit een computer met SCADA-software. Het systeem heeft verschillende functies:

 • Vergemakkelijken van het uitwisselen van meetgegevens;

 • Zichtbaar maken van gegevens voor de menselijke operator (visualisatie);

 • Beïnvloeden van deze systemen (sturing);

 • Verwerken van de meetgegevens tot rapporten (gegevensverwerking) of alarmering.

Via de verschillende systemen worden bijvoorbeeld de functies van pompen en kleppen aangestuurd. Ze kunnen autonoom zonder operator functioneren. Vaak is er ook een operator interface HMI met een beeldscherm aan gekoppeld. Hiermee wordt het proces weergegeven en kan ook interactie door de operator plaatsvinden.

Proces Automation Engineer / Engineer industriële Automatisering

In de basis komt het er op neer dat een Engineer industriële automatisering, industriële productieprocessen automatiseert. Aantal voorbeelden van taken en verantwoordelijkheden;

 • het aansturen van en de wisselwerking tussen de meet(sensors)- en regelinstrumenten. Hierbij spelen data acquisitie en data transport een cruciale rol.

 • aansturen van en de wisselwerking tussen de meet- en regelinstrumenten;

 • je bent als het ware continue aan het “Human Machine Interfacen";

 • Specificeren van de toepassing van PLC en PCS-systemen en bijbehorende (computer) taal.

 • Als bovenstaande handelingen leiden tot een niveau waarbij je het complete productieproces van grondstoffen tot eindproduct inclusief alles kosten etc in beeld hebt, dan spreek je van Manufacturing Execution System

De deeltijd variant van Elektrotechniek wordt aangeboden in samenwerking met erkende hogescholen en Dosign. De deeltijd opleiding elektrotechniek volg je op de hogeschool en het werken doe je bij een bedrijf in de techniek.

Direct solliciteren voor Elektrotechniek - Procesautomatiseringssystemen

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement