Dosign
Informatie voor ouders en verzorgers


Hoe kan ik mijn kind helpen met het maken van een studiekeuze?

Als ouder of verzorger speelt u een cruciale rol bij het begeleiden van uw kind bij het selecteren van een passende studie. Uw kind heeft de intentie om verder te studeren, maar de vraag blijft: waar en welke studie zal hij of zij kiezen? Voor veel toekomstige studenten is dit een complex proces. Dit is volkomen begrijpelijk gezien het ruime aanbod aan studieopties, de constante veranderingen op de arbeidsmarkt en de onzekerheid over de toekomst. Dit zijn allemaal factoren die het maken van een keuze uitdagend maken. Op deze pagina bieden we informatie en advies om te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing voor het Duaal/Deeltijd leer-werktraject van Dosign.

Direct een adviseur van Dosign spreken over de studiekeuze van uw kind? Bel ons of mail ons. Wij helpen je graag.

Algemene tips voor studiekeuze

Elke ouder streeft naar het beste voor zijn of haar kind(eren). Zonder het te beseffen en vanuit goede bedoelingen, kan U de studiekeuze van uw kind beïnvloeden. Het is essentieel om u hiervan bewust te zijn. Wanneer uw kind op het punt staat een besluit te nemen, let dan goed op of de keuze echt vanuit het kind zelf komt. Soms nemen ze een beslissing die niet noodzakelijkerwijs hun ware gevoelens weerspiegelt, en dat is zonde. Hieronder een aantal tips om het proces in goede banen te leiden:

 • Begin in het (voor)eindexamenjaar met het plannen van Open Dagen en andere voorlichtingsactiviteiten bij diverse hogescholen. Stimuleer uw kind om deel te nemen, ook als u niet mee kunt gaan. Houd het overzichtelijk en richt u vooral op de opleidingen die aansluiten bij de interesses van uw kind.

 • Reserveer tijd om samen met uw kind rustig te zitten en de studiekeuze te bespreken. Vermijd te frequent de vraag: 'weet je het al?'. Dit kan contraproductief zijn.

 • Moedig uw kind aan om vragen te stellen aan bekenden in de familie- of vriendenkring. Bijvoorbeeld: Wat vind je het meest interessant aan je functie en waar heb je het meeste moeite mee? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Hoe ben je op je huidige positie terechtgekomen?

 • Motiveer uw kind om een dagje mee te lopen bij een organisatie die hem of haar aanspreekt. Dit maakt een toekomstig beroep echt tastbaar en helpt uw kind een beeld te vormen van een sector, beroep en bijbehorende werkzaamheden.

 • Laat uw kind het woord voeren tijdens Open Dagen en stel samen van tevoren vragen op. Doe zelf een stapje terug.

Het duaal/deeltijd leer-werktraject van Dosign

Is het duidelijk dat uw kind in de richting van de techniek een vervolgstudie wil gaan doen? Dat is een uitstekende keuze! Want de baangarantie is hoog en de startsalarissen binnen de techniek liggen beduidend hoger dan in andere branches. Maar nu moet er nog een keuze worden gemaakt voor de richting. Wordt het elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, industriële automatisering of maritieme techniek? Dan hebben wij een interessant studiepad voor uw zoon of dochter. Dit betreft het Duaal/Deeltijd leer-werktraject waarin in uw kind een studie volgt bij een hogeschool en tegelijkertijd werkervaring opdoet op HBO niveau.

Studeren:

Uw kind kan kiezen voor een opleiding aan deHaagse Hogeschool (Delft), Avans (Breda), HAN (Arnhem) of STC (Rotterdam). Dit betekent wekelijks ongeveer 12 uur investeren in colleges en nog eens 12-15 uur in huiswerk. Door technische en persoonlijke vaardigheidstrainingen bij onze Dosign Academy te volgen, zo'n 8 uur per maand, wordt hun kennis verder verdiept. Dosign draagt de kosten van de opleiding.

Werken:

Via Dosign werkt uw kind gemiddeld 28 uur per week bij een topbedrijf in de technieksector. Hierbij kunt u denken aan een ingenieursbureau, installatiebedrijf, industriële aannemer, machinefabriek of productiebedrijf. Ze starten met ondersteunende taken en groeien uit tot een zelfstandige professional. Na vier jaar zijn ze volledig klaar om te schitteren als ingenieur, ontwerper of junior projectmanager. Met een arbeidsovereenkomst bij Dosign genieten ze van uitstekende arbeidsvoorwaarden zoals salaris, vakantiegeld, vrije dagen en reiskostenvergoeding. En dat is nog niet alles, na elk jaar ontvangen ze ook een salarisverhoging!

Mijn kind heeft interesse in techniek. Is Duaal/Deeltijd studeren geschikt?

Als ouder kunt u zich afvragen of het Duaal/Deeltijd leer-werktraject een goede keuze is voor uw kind. Hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen beslissen:

Het Duaal/Deeltijd leer-werktraject is een uitstekende keuze als uw kind:

 • (Bijna) in het bezit is van een MBO, HAVO of VWO-diploma met een technisch profiel.

 • Geïntrigeerd is door engineering, techniek, technologische innovaties en berekeningen.

 • Niet de hele week in de schoolbanken wil doorbrengen, maar de voorkeur geeft aan een mix van studie en praktijk.

 • Een proactieve instelling heeft en graag actief blijft.

 • Elk probleem als een uitdaging ziet en niet bang is om deze aan te gaan.

 • Ambitieus is en vastberaden om binnen 4 jaar zijn of haar diploma te behalen.