Dosign
HBO deeltijd/duaal opleiding Werktuigbouwkunde

Duaal & Deeltijd Leer-Werktraject Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde is een brede technische discipline waaronder veel specialisaties vallen. Denk aan de ontwikkeling van machines of complete productielijnen, het ontwerp van een offshore platform of kraan. Ook de apparaten en leidingsystemen in een raffinaderij of de klimaatinstallatie van een kantoor vallen onder de discipline werktuigbouwkunde.

De technologie achter de ontwikkeling van machines en productielijnen is een uitstekend voorbeeld van de impact van werktuigbouwkunde. Deze technologieën hebben de potentie om de efficiëntie en productiviteit van de industrie aanzienlijk te verhogen. Werktuigbouwkunde heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van efficiënte en krachtige systemen, evenals aan het opzetten van infrastructuur die nodig is om deze technologieën op grote schaal te gebruiken.

Daarnaast heeft werktuigbouwkunde een belangrijke rol gespeeld in de bouw en infrastructuur. Van het ontwerp van offshore platforms tot kranen, werktuigbouwkundige technologieën zijn essentieel voor het efficiënt bouwen en onderhouden van deze structuren. Werktuigbouwkundigen werken aan het ontwerpen en optimaliseren van deze systemen om de efficiëntie en betrouwbaarheid van deze structuren te verbeteren.

Kortom, werktuigbouwkunde is een cruciale discipline die niet alleen de technologische vooruitgang van onze samenleving drijft, maar ook een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit van verschillende industrieën. Met de voortdurende ontwikkelingen in werktuigbouwkunde zullen we naar verwachting nog meer innovatieve toepassingen zien die bijdragen aan een duurzame toekomst.

dots background
Het verhaal van Rick

Duaal student bij Dosign

Video
Het duaal/deeltijd traject van Dosign

Het Duale/Deeltijd Engineering Traineeship Werktuigbouwkunde (WTB) is een samenwerking van Dosign en De Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool en de HAN. Dit uitdagende hbo leer- en werktraject bereidt je voor op een carrière als engineer of technisch manager in de meest innovatieve sectoren. De deeltijd variant van WTB wordt aangeboden in samenwerking met erkende hogescholen en Dosign. De deeltijd opleiding WTB volg je op de hogeschool en het werken doe je bij een bedrijf in de techniek.

Praktische zaken
- Je werkt ongeveer 28 uur per week
- De rest van de week ga je naar school
- Je studeert in Delft, Breda of Arnhem
- Collegegeld en boeken worden door Dosign betaald

Wat kun je van ons verwachten? Wij:
- Bieden je een passende baan bij een opdrachtgever uit ons netwerk;
- Bereiden je inhoudelijk en persoonlijk voor op het traject;
- Monitoren en evalueren je studieresultaten en praktische voortgang;
- Bieden je theoretische begeleiding van docenten;
- Zorgen voor begeleiding op de werkvloer door ervaren professionals;
- Betalen voor je studiekosten en salaris tijdens je werkperiodes.

Wat verwachten we van jou?
- Je hebt een havo, VWO of MBO 4-diploma in een relevante technische richting;
- Je bent bereid om te werken en studeren tegelijk;
- Je bent leergierig, resultaatgericht en kunt zelfstandig werken;
- Je hebt een passie voor techniek en wilt je ontwikkelen tot professional in dit vakgebied.

Bekijk de specialisaties binnen de werktuigbouwkunde

Machinebouw
De machinebouw is heel breed. Je ontwikkelt (hightech) machines zoals robots, sorteermachines en verpakkingslijnen. Maar ook kranen of baggerinstallaties.
Lees meer
Mechanical Proces Plant design
In dit specialisme maak je het 3D ontwerp van de leidingsystemen, apparaten en constructies voor een procesfabriek zoals raffinaderijen, (bio) chemie fabrieken, levensmiddelen- en farmacie fabrikanten.
Lees meer
Project & Construction Management Procesindustrie
Dit specialisme richt zich op het managen van de bouw van procesfabrieken. Voorbeelden van procesfabrieken zijn (bio) raffinaderijen, H2O fabrieken, chemische fabrieken, levensmiddelen- en farmacie fabrieken etc.
Lees meer
Staalbouw/Structural
Spreekt groot je aan? Dan is dit waarschijnlijk een interessante specialisatie. Je ontwerpt bijvoorbeeld Offshore platforms, windmolens of stalen bruggen.
Lees meer
Werktuigbouwkundige installatietechniek
Je bedenkt methodes om kantoren, ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook tunnels zo slim mogelijk te verwarmen, koelen of ventileren. Je speelt hierbij een belangrijke rol in de verduurzaming van gebouwen.
Lees meer

Voor wie?

Ons hbo leer- en werktraject Werktuigbouwkunde richt zich op praktisch ingestelde engineers. Wat je op school leert, zie je tijdens je werkzaamheden terug. Door die kennis en ervaring heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Het traject is wel iets zwaarder dan een reguliere hbo-opleiding. Ben je een doorzetter? Heb je minimaal een diploma havo Natuur en Techniek, vwo Natuur en Gezondheid, vwo Natuur en Techniek of mbo Techniek BOL4? Of rond je dit schooljaar je opleiding af? Wil je leren en werken combineren en daarmee de basis voor een boeiende carrière leggen? Meld je dan aan voor het komende studiejaar

Inhoud

Als ‘duale Dosigner’ combineer je een volwaardige hbo-studie  met een uitdagende, betaalde baan in je vakgebied. Je gaat één dag per week, plus één of meerdere avonden naar school. Daarnaast werk je vier dagen.

Opleiding

Gedurende vier jaar volg je ongeveer tien uur per week een hbo-opleiding Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool of HAN. Daarnaast volg je aanvullende opleidingen bij onze Dosign Academy in Rotterdam. Naast de college-uren moet je rekenen op een aantal uur thuisstudie.

Dosign Academy

Bij Dosign Academy volg je tevens aanvullende managementtrainingen. Deze ondersteunende trainingen bereiden je voor op je technische carrière. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement of leidinggeven.

Werken

Naast je studie  werk je 28 uur per week. Via Dosign doe je ervaring op bij een toonaangevend bedrijf in de industriële automatisering. Binnen vier jaar heb je een ing. titel en heb je de basis gelegd voor een veelbelovende carrière. Je kennis, je ervaring en je titel zijn voldoende waarborg voor een kwalitatief hoogwaardige baan. Met werkzaamheden die exact aansluiten bij wat jij interessant en de moeite waard vindt.

Voordelen

  • Je studeert én werkt tegelijk.

  • Je krijgt aanvullende trainingen.

  • Je ontvangt een goed salaris.

  • Na elk studiejaar krijg je salarisverhoging.

  • Wij betalen je opleiding!

  • Na vier jaar heb je je ingenieursdiploma mét vier jaar werkervaring!

Interesse in het duaal/deeltijd leer-werktraject van Dosign?

Meld je vrijblijvend aan!

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement