Dosign
Pedram Kiai

Pedram Kiai had al een mbo-diploma en een baan in de vliegtuigtechniek, toen hij per toeval in aanraking kwam met het duale engineering traject van Dosign. Nu is hij vierde jaars hbo Elektrotechniek en werkt hij als Technical Product Specialist bij Siemens.

“Het duale traject van Dosign sprak me meteen aan”, vertelt Pedram. “Ik kon een hbo-opleiding volgen en had tegelijkertijd een betaalde baan met toekomstperspectief. De perfecte combinatie!” Pedram schreef zich in voor Werktuigbouwkunde. Tijdens het sollicitatiegesprek bij Dosign bleek Elektrotechniek beter aan te sluiten op zijn achtergrond en interesses. “Ik paste mijn studiekeuze aan naar Elektrotechniek. Dat bleek een goede beslissing.”

Technical Product Support
Dosign koppelde Pedram aan Siemens. Daar kon hij aan het werk op de afdeling Technical Product Support. “Klanten in de industrie die producten bij ons gekocht hebben, kunnen voor al hun vragen bij ons terecht”, zegt Teamleider Technical Product Support Remco Valentin. “Die vragen lopen sterk uiteen. Van een vreemde melding van het product tot een storing in een grote fabriek.”

Service en engineering
Pedram volgde eerst een cursus van twee weken en kon toen aan de slag als product specialist. Eerst voor de eenvoudigste producten en daarna voor steeds complexere productgroepen. Pedram: “Inmiddels heb ik alle productgroepen onder de knie en sta ik stand-by op de afdeling service. Ik ga bij grote klanten langs, bijvoorbeeld wanneer een deel van de fabriek stil ligt. Ook loop ik mee op de afdeling engineering. Daar kom ik daadwerkelijk in aanraking met de producten.”

dots background

Paspoort

  • Naam: Pedram Kiai

  • Opleiding: hbo Elektrotechniek

  • School: De Haagse Hogeschool, Delft

  • Werkt bij: Siemens

Samenwerking met Dosign
“Je leert de Siemens technologie pas als je ermee bezig bent”, voegt Remco toe. “Vanuit die gedachte gingen we vijf jaar geleden de samenwerking met Dosign aan voor het opleiden van duale studenten. Inmiddels weet Dosign precies wat we zoeken: een mbo’er die communicatief sterk, servicegericht en zelfstandig is. Pedram past precies in dat plaatje.”

Goede aansluiting
Voor de meeste mbo’ers is het theoriegedeelte van de opleiding pittig. Geldt dat ook voor Pedram? “Het is op zich goed te doen”, zegt hij, “maar je moet er wél wat voor doen! Vooral in tentamenperiodes zit ik flink te blokken. Gemiddeld heb ik acht uur per week nodig aan thuisstudie. Gelukkig sluit de theorie goed aan op mijn werk, met name de programmeervakken. Een mooi voorbeeld van die aansluiting is het vak industriële netwerken. Dit is een derdejaarsvak. Ik mocht dit vak alvast volgen omdat ik er op mijn werk mee bezig was. Dat werkte goed, ik had een 8,2 voor mijn toets!”

Ideaal voor gedreven hbo’ers
Bevelen Remco en Pedram het duale traject van Dosign aan bij andere bedrijven en studenten? “Ja”, zegt Remco. “Wel moet je bedrijf of afdeling er geschikt voor zijn. Het traject vergt wat begeleiding en je moet de mogelijkheid kunnen bieden om vanuit een juniorfunctie door te groeien.” Pedram voegt toe: “Ik snap eerlijk gezegd niet dat er zo weinig dualers zijn. Het is de ideale manier om je hbo-diploma te halen, een relevante betaalde baan te hebben en aan je toekomst te werken. Je moet wel gedreven zijn en elke dag feesten zit er niet in, maar dat heb ik er graag voor over!”

Interesse of vragen?

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement