Dosign
Melanie Verschoor

De liefde voor techniek zit bij Melanie Verschoor in de familie. Voor Melanie was het dan ook vanzelfsprekend om op het VWO het profiel Natuur en Techniek te kiezen. Nu volgt ze het duale engineering traject van Dosign, in de richting Elektrotechniek. En werkt ze, net als haar vader, bij Strukton Rolling Stock in Alblasserdam.

“Eerst wilde ik bij Defensie”, vertelt Melanie. “Ik was al door de selectie, maar heb me uiteindelijk niet aangemeld. Inclusief nadienen zou ik er twaalf jaar aan vast zitten. Zo lang wilde ik niet gebonden zijn. Ik ging op zoek naar iets anders. Een opleiding in de techniek, maar niet alleen theorie. Op een gegeven moment zag ik een commercial van het duale traject van Dosign. Dat was precies wat ik zocht!”

Leren en werken
Melanie schreef zich in voor het duale traject. Een week later tekende ze haar contract bij Dosign. “Het voordeel van dit traject is dat ik leer én werk”, zegt Melanie. Ze volgt haar opleiding hbo Elektrotechniek aan De Haagse Hogeschool. Daarnaast werkt ze 28 uur per week bij Strukton Rolling Stock. “Ik heb Strukton zelf bij Dosign aangedragen. Ik deed al vakantiewerk bij Strukton en wilde er graag blijven. Ik ken de mensen, de sfeer is goed en qua werk zijn er veel uitdagingen.”

dots background

Paspoort

  • Naam: Melanie Verschoor

  • Opleiding: hbo Elektrotechniek

  • School: De Haagse Hogeschool, Delft

  • Werkt bij: Strukton Rolling Stock in Alblasserdam

Volwaardig medewerker
Strukton Rolling Stock is onderdeel van Strukton Rail en houdt zich bezig met motoren, boordnetkasten en verder alles wat tussen de bedieningsdesk van de machinist en de elektrotechnische installaties van het rijdende voertuig zit. “We zijn heel veelzijdig”, zegt Han Geerligs, groepsleider Constructie bij Strukton Rolling Stock. “We maken de hardware, de powermodules en alle printen. Ook schrijven we software, we sluiten kabels en ethernet netwerken aan en we monteren alle elektra in het rijdende voertuig. Melanie draagt daar als volwaardig medewerker aan bij. Zij tekent de elektrische schema’s en is nu ook al bezig met het ontwerp van een boordnetkast. De volgende stap is het testen en meten van de kasten.”

Kritische houding
Op de vraag of haar opleiding goed aansluit op haar werkzaamheden, antwoordt Melanie: “Ja, theorie en praktijk matchen heel goed. We werken hier veel aan tractie- en boordnetkasten. Alles wat daarbij aan bod komt, krijg ik ook op school. En als ik iets niet begrijp, is er altijd een collega die me kan uitleggen hoe het werkt.” Han voegt toe: “Het onderwijstraject helpt ook op andere manieren. Ik merk dit vooral aan de kritische houding van Melanie. Ze stelt de juiste vragen op het juiste moment. En wat ik goed vind van Dosign, is dat ze zelf trainingen als timemanagement en vergadertechnieken toevoegen. Daar hebben de engineers van nu echt behoefte aan.”

Thuis in mannenwereld
Het leren en werken bevalt Melanie goed. De theorie is voor haar goed te doen en ze heeft haar plek gevonden bij Strukton. “Melanie is de enige vrouw op de afdeling, maar staat haar mannetje”, lacht Han. Melanie: “De techniek is inderdaad een mannenwereld, maar ik voel me er thuis. Wel vind ik het jammer dat niet meer vrouwen voor een technische carrière gaan. Dat mag wat mij betreft nog meer gepromoot worden.”

Interesse of vragen?

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement