Dosign
Jorik Bik

Het Duaal Engineering Traject van Dosign is ook interessant voor mbo’ers. Dat bewijst Jorik Bik, vierdejaars dualer Werktuigbouwkunde. Hij noemt het traject redelijk zwaar, maar waardevol: “Ik maak een enorme ontwikkeling door. Daar ben ik trots op.”

Op het mbo volgde Jorik de opleiding Algemene operationele techniek. Tijdens zijn stage maakte hij kennis met procestechniek. “Dat fascineerde me”, vertelt hij. “Ik wilde daarin verder, op een hoger niveau. Op advies van mijn broer nam ik contact op met Dosign. Ik ging er op gesprek en werd aangenomen voor het duale traject.”

Cursussen en trainingen van Dosign
Voordat Jorik startte, volgde hij een extra cursus wis- en natuurkunde. Dit is een initiatief van Dosign om de kandidaten voor te bereiden op het niveau van de opleiding. “Erg nuttig”, aldus Jorik. “Dankzij die cursus is de huidige lesstof beter te begrijpen. De andere trainingen van Dosign zijn ook interessant. De persoonlijke vaardigheidstrainingen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor een professionele profilering.”

dots background

Paspoort

  • Naam: Jorik Bik

  • Opleiding: hbo Werktuigbouwkunde

  • School: De Haagse Hogeschool, Delft

  • Werkt bij: Jord

  • Functie: Proces Engineer

Gasbehandeling en -compressie
Jorik volgt zijn hbo-opleiding Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Twaalf uur per week zit hij in de schoolbanken. Daarnaast werkt hij 28 uur per week bij Jord Oil & Gas. Daar wordt hij begeleid door Fred Rietveld. “Ons bedrijf is gespecialiseerd in gasbehandeling en -compressie”, zegt Fred. “Wij leveren multidisciplinaire systeemoplossingen voor de wereldwijde olie- en gasindustrie. Zowel onshore als offshore. Onze engineers ontwerpen, bouwen en testen deelprocessen. Die worden samengevoegd tot een turnkey systeem.”

Groeien
“Dosign is onze hofleverancier van met name proces- en instrumentatie-engineers”, vervolgt Fred. “Een aantal daarvan volgt het duale traject. Het leuke aan dit traject is dat je mensen ziet groeien. Dat geldt zeker ook voor Jorik. Hij begon hier als junior piping engineer. Eerst verrichtte hij eenvoudig tekenwerk. Zo kreeg hij meer inzicht in de systemen en processen. Nu zet hij zelf tekeningen op. Ook berekent hij onder meer de afmetingen van leidingwerk en vaten.”

Kansen
Jorik is blij met de kansen die hij bij Jord Oil & Gas krijgt. Zo was hij betrokken bij een project van een Australische gasproducent. “Het bedrijf had compressiestations nodig. Daar maakte ik de P&ID’s en berekeningen voor. Ook stelde ik alle documentatie zelf op. Inmiddels maak ik vaker aanbiedingen voor klanten, uiteraard met input van collega’s.”

Verder leren
Voor Jorik is het einde van het duale traject in zicht, maar hij is nog lang niet uitgeleerd: “Binnen Jord Oil & Gas wil ik nog veel bijleren op commercieel gebied. Ook volg ik een deeltijdstudie chemische technologie om me vakinhoudelijk te verbreden. Waar ik over een paar jaar sta? Niet zozeer als detaillist. Ik zie mezelf eerder in een leidinggevende functie, zoals een team- of projectleider.”

Interesse of vragen?

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement