Dosign
Jairo Alberto Neira Güecha

Als duale Dosigner is het hard werken. Dat weet ook Jairo Alberto Neira Güecha, vierdejaars dualer werktuigbouwkunde. Toch is het hem waard: “Ik heb veel bereikt op technisch en persoonlijk vlak. Daar ben ik trots op.”

De technische carrière van Jairo begon op het vmbo. Hij leerde verder op het mbo, in de richting werktuigbouwkunde. Na het behalen van zijn diploma wilde hij door op het hbo. Om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, had hij ook een inkomen nodig. Hij had twee opties: een voltijd opleiding met daarnaast een baan bij de supermarkt, of werken en leren integreren. Hij koos voor het laatste.

Bewuste keuze
“Ik koos bewust voor het duale traject van Dosign”, vertelt Jairo. “Een vriend van me volgde het traject al en raadde me aan hetzelfde te doen. Daarvoor moest ik nog wel een instaptoets maken. Ook volgde ik de zomercursus wis- en natuurkunde. Dat was behoorlijk zwaar, maar een goede voorbereiding op de opleiding. De overstap van mbo naar hbo was groot. Ook moest ik wennen aan de lange dagen. Dosign heeft me daarin goed begeleid.”

dots background

Paspoort

  • Naam: Jairo Alberto Neira Güecha

  • Opleiding: hbo Werktuigbouw

  • School: Haagse Hogeschool, Delft

  • Werkt bij: HEINEKEN, Zoeterwoude

  • Functie: Onderhoudstechnicus

Afstudeeropdracht
Zijn laatste grote project wordt zijn afstudeeropdracht. Deze opdracht betreft het verbeteren van een reparatiestroom op zijn afdeling door een TPM-methode. “Van deze reparatiestroom breng ik de processen en verliezen in kaart”, licht Jairo toe. “Uiteindelijk breng ik een advies uit hoe deze verliezen geëlimineerd of gereduceerd kunnen worden.”

Verder ontwikkelen
Voor Jairo is het einde van het traject in zicht. Hoe kijkt hij op de afgelopen jaren terug? “Het duale traject is zwaar, maar heeft me veel gebracht. Zowel technisch als persoonlijk. Ik ben breed geschoold en heb me sterk verbeterd in leiderschap en verantwoordelijkheid. Daarin wil ik me verder ontwikkelen, bijvoorbeeld als projectmanager. Het zou mooi zijn als die mogelijkheid er binnen HEINEKEN is.”

HEINEKEN

Inmiddels heeft Jairo zijn draai gevonden. Ook bij HEINEKEN, waar hij het praktische gedeelte van het duale traject invult. “HEINEKEN heeft alles wat ik in een bedrijf zoek”, zegt Jairo. “Ik ben hier met techniek bezig op uitdagende projecten en kom daarvoor met veel mensen in contact.” Jairo begon bij HEINEKEN als onderhoudstechnicus op de afdeling Verpakken. Daarna voerde hij diverse opdrachten en (onderhouds)projecten uit.

Lagere reparatiekosten
Jairo geeft een voorbeeld van een project dat hij leidde: “Voorheen werden onderdelen van de productiemachine bij slijtage compleet vervangen. Daar bedacht ik een alternatief voor: een methode waarbij de betreffende onderdelen getest en doelgericht gerepareerd worden. Dit resulteert in lagere reparatiekosten.”

Interesse of vragen?

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement