Dosign
Edwin van der Veer

Na het behalen van zijn vwo-diploma zocht Edwin van der Veer een opleiding met uitdaging. Ook wilde hij ervaring opdoen in het werkveld. Een voltijdstudie Werktuigbouwkunde bood dit niet. Het Duaal Engineering Traject van Dosign wél. 

“Met Dosign had ik al snel een klik”, zegt Edwin. “De adviseurs en begeleiders die daar werken, weten waar ze over praten. Dat geldt zeker ook voor mijn begeleider, Maarten van Geuns. Hij inventariseerde mijn wensen en ambities. Daar zocht hij de juiste job bij. Ook bespreken we regelmatig mijn voortgang. En voor vragen tussendoor kan ik altijd bij hem terecht.”

Ontwikkeling BIM
Edwin werkte 28 uur per week, maar inmiddels fulltime bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Hier heeft hij volop mogelijkheden zijn ambities waar te maken. “Mijn eerste werkzaamheden bestonden uit revisie van procesdiagrammen. Al snel kwam vanuit de adviesgroep Drinkwater de wens om richting BIM te gaan werken. Die ontwikkeling mocht ik op me nemen. Ik houd me vooral bezig met digital engineering. Hieronder vallen onder meer 3D-ontwerpen, visualisaties, virtual reality en het integreren van asset informatie in één BIM-model.”

dots background

Paspoort

  • Naam: Edwin van der Veer

  • Opleiding: hbo Werktuigbouwkunde

  • School: De Haagse Hogeschool, Delft

  • Bedrijf: Royal HaskoningDHV, Rotterdam

  • Functie: Projectengineer

Ontwerpen waterzuiveringen
Edwin is tevens betrokken bij het ontwerpen van uiteenlopende drinkwater- en afvalwaterzuiveringen. Hij licht toe: “Vanuit de randvoorwaarden van het zuiveringsproces maken we een geometrisch ontwerp. In het 3D-model verbinden we het equipment met de leidingen. Zo’n model spreekt veel meer tot de verbeelding dan een ontwerp in 2D. Eventuele clashes tussen componenten of disciplines komen bovendien veel sneller aan het licht.”

Breed geschoold
Twaalf uur per week volgt Edwin zijn hbo-opleiding Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Sluit de theorie goed aan op de praktijk? “Soms was het lastig de leerdoelen van school in te vullen op het werk”, zegt hij. “Werktuigbouwkunde is heel breed. Een drinkwaterzuivering is daarin een klein, specifiek onderdeel. Het voordeel is wel dat ik straks breed geschoold ben. Ook leer ik met een bepaalde systematiek een ontwerp aan te pakken.” Inmiddels is Edwin bezig met zijn afstudeeropdracht. Hierin onderzoekt hij de implicaties van het Bouw Informatie Management voor de afdeling Team Engineering.

Opvolger
Inmiddels heeft Edwin er nog een taak bij: het begeleiden van zijn ‘opvolger’ Evelien Bik. Sinds augustus 2017 werkt zij ook als duaal Dosigner bij Royal HaskoningDHV. “Ik maak haar wegwijs in het duale traject”, vertelt Edwin. “Maar ook binnen het bedrijf. Als eerste dualer moest ik hier veel uitzoeken. Die kennis geef ik haar nu mee. Bijvoorbeeld dat je ook bij de collega’s in Amersfoort terechtkunt.”

Managementfunctie 
Wat Edwin betreft, blijft hij nog lang bij Royal HaskongDHV, want: “Er zijn nog vele vakgebieden waarin ik op projecten kan werken. Vanuit mijn technische kennis groei ik graag door richting een managementfunctie. Bijvoorbeeld projectmanager of afdelingsleider.”

Interesse of vragen?

Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Informatie hierover is te vinden in het privacy statement